Cultuur en evenementen

Arnhem; cultuurhoofdstad van het Oosten en al jaren één van de beste evenementensteden van Nederland. In 2021 kwam dat echter niet altijd uit de verf. Evenementen, festivals, theatervoorstellingen en andere culturele happenings hadden een groot deel van het jaar nog steeds te maken met beperkende maatregelen vanwege de Coronacrisis. Maar ten opzichte van 2020 was er toch meer mogelijk dan we vooraf verwachtten, waaronder de jaarlijks terugkerende evenementen als het World Street Painting Festival. Evenementen die, in een kleinere opzet dan gebruikelijk, toch doorgang vonden in 2021 en ‘reuring’ terug brachten in de binnenstad.

FDFA

Fashion & Design Festival

Om de opening van het Fashion + Design Festival Arnhem (FDFA) 2021 te vieren, openden de Arnhemse ondernemers uit de binnenstad, het Modekwartier en het Spijkerkwartier hun deuren voor een Shoppingdriedaagse. In diverse boetiekjes, winkels, cafés en restaurants konden bezoekers van 3 juni tot en met 5 juni terecht voor mode, design, mooie producten en heerlijk eten. Tijdens dit driedaagse evenement voorzagen de Arnhemse ondernemers bezoekers van iets extra’s: van een goodiebag tot een speciaal gerecht, van gratis stylingadvies tot een speciaal FDFA-drankje.

Sonsbeek vouchers en route-app

Van 2 juli tot 30 augustus was Sonsbeek - de grootste, gratis internationale tentoonstelling in Nederland voor kunst in de openbare ruimte – te bezoeken. Op 14 locaties in en om de binnenstad met een route van het centrum van de stad (Eusebiuskerk, Collectie De Groen, Rozet, Waalse Kerk) via Sonsbeek Park en park Zijpendaal, naar Buitenplaats Koningsweg en het Kröller Müller Museum. PBA heeft samen met de organisatie de ondernemers geactiveerd en ondersteund om deel te nemen met de Sonsbeek Vouchers, een publieksvriendelijke en gastvrije manier om de vele bezoekers kennis te laten maken met al het moois en heerlijks wat Arnhem nog meer te bieden heeft. Ook is de Sonsbeek route-app via de PBA media gepromoot, die bezoekers wegwijs maakt in de stad en informatie geeft over de kunstwerken.

UITnacht

De Arnhemse UITnacht werd in 2021 verplaatst naar 3 september. Tal van locaties in de Arnhemse binnenstad deden mee en lieten zien wat er in het aankomend cultureel seizoen te doen en te zien was. Met voorproefjes van onder meer voorstellingen, concerten, exposities, workshops en lezingen op meer dan 20 locaties, waaronder enkele nieuwkomers zoals De Melkfabriek, Dit is Kunst, Theater de Leeuw, Het Blauwe Veld en Club Rembrandt. PBA omarmt van harte dit soort terugkerende evenementen en heeft de UITnacht dan ook gepromoot en waar nodig ondersteund.

Airborne herdenking

Na een vooral online en kleinschalige editie van de Airbornemaand in september 2020 was er in 2021 weer wat meer mogelijk. Bijeenkomsten, herdenkingen en andere Airborne-evenementen waren weliswaar onder restricties en veiligheidsmaatregelen, maar anders dan in 2020 konden er afgelopen jaar bijeenkomsten en evenementen bijgewoond worden door publiek. Niet zo grootschalig als we gewend waren uit bijvoorbeeld het kroonjaar 2019, maar gelukkig wel toegankelijker en minder afstandelijk dan 2020. Online is via PBA kanalen aandacht gegeven aan de Airborne herdenking, onder meer door content zoals de vlogserie ‘Op zoek naar het Airborne-hart’ te delen via de PBA media. Ook heeft PBA gezorgd voor de gebruikelijke en opvallende citydressing, om bezoekers gepast en sfeervol welkom te heten.

Snollebollekes in GelreDome

Met de in maart 2020 geplande en afgelaste concerten van Snollebollekes in GelreDome kreeg de binnenstad een herkansing in oktober 2021. PBA en de binnenstadsondernemers hadden zich voorbereid op een gastvrij en sfeervolle ontvangst van de vele duizenden bezoekers, die voor of na het concertbezoek de binnenstad zouden bezoeken. Vanuit PBA is daarmee bij de ondernemers in de binnenstad het bewustzijn aangewakkerd dat duizenden bezoekers aan GelreDome óók kan betekenen ‘duizenden bezoekers die vooraf of na afloop de binnenstad bezoeken’. Snollebollekes-voorman Rob Kemps was met goedkeuring van zijn managament het gezicht van de citydressing in de winkelstraten en etalages van de binnenstad.

Sinterklaasintocht nieuwe stijl

In 2021 was er gelukkig weer een fysieke Sinterklaasintocht mogelijk, met het gebruikelijke publiek aan de Rijnkade en in de binnenstad. Voor de eerste keer was de intocht in de namiddag, om de connectie te maken met het verlichte centrum en de horeca, wat een geweldig succes was. De uitvoering van de intocht was een creatief en aantrekkelijk format, waarin de eerdere  ideeën en suggesties vanuit PBA voor een eigentijdse intocht aan de Stichting Sinterklaasintocht Arnhem waren terrug te zien. Een mooi en vernieuwende aanpak, die in 2022 een vervolg krijgt.

Winter Arnhem

De jaarlijkse campagne Winter Arnhem en de winterse programmering in de Arnhemse binnenstad werd ook in 2021 beperkt door de Coronamaatregelen. Vanwege de beperkingen en maatregelen heeft PBA af moeten zien van de gebruikelijke evenementen en activiteiten, zoals de Kerstmarkt en diverse muzikale optredens in de stad. PBA heeft samen met de organisatie ingezet op sfeer en beleving, maar wel met de opzet om publiek te verleiden om drukke koopmomenten te vermijden en juist de rustiger plekken in de stad te bezoeken. Met sfeervolle aankleding in de rustiger winkelstraten, korting op parkeren tijdens daluren, een ‘lichtjesroute’ en consumentenacties die online lokaal winkelen stimuleren.